Sorteer op

Urban Indoor Gardening, Smart Garden, Hydroponics, Aeroponics, Click&Grow producten van iBought

Bij veel mensen gaat veel van alle kweek in huis snel dood of het groeit bijzonder langzaam en slecht.

Om moeder natuur te kopiëren en te starten met tuinieren binnenshuis of buitenshuis met goede ondersteuning, biedt iBought een mooie lijn indoor gardening producten aan om lekker binnenshuis of buitenshuis te kunnen tuinieren.

Wonen in de grote stad heeft z'n voor en nadelen en het nadeel is vaak dat je geen toegang hebt tot een tuin. Dus wat kweken voor jezelf is dan wat lastig.

Je hebt heus niet veel ruimte of expertise nodig om te tuinieren. Je hebt zelfs geen tuin nodig! Met onze kweeksets, tuinspullen en accessoires voor binnen en buiten kan je de zaadjes eenvoudig kiemen en zelf planten kweken.

SMART GARDEN, leuk, snel, vers en design object voor in je keuken!

Met de Smart Garden Producten oftwel Slimme Tuin Producten van iBought is het kweken van een eigen moestuin voor iedereen weggelegd. Het systeem werkt namelijk volledig automatisch. Plaats de stekker in het stopcontact en vul het waterreservoir met water. De planten krijgen zo precies de juiste hoeveelheid water toegediend. Ook worden de planten elke dag voorzien van de juiste hoeveelheid licht. Deze combinatie maakt dat de planten groeien als kool. Daar is ook aan gedacht. Er zijn namelijk verlengstukken meegeleverd om de lamp elke keer precies op de juiste hoogte te plaatsen. Er is nog een voordeel: als het water bijna op is, krijg je vanzelf een waarschuwing. Ook hier hoef je zelf dus niet meer aan te denken.

Daarnaast staat het design super mooi bij mijn keuken, waardoor het een echte blikvanger is.

De installatie is super makkelijk: licht erop zetten, waterbak vullen, plantjes erin en stekker in het stopcontact. Denk daarbij na op welk moment je 'm aansluit, zodat het licht 's nachts aanstaat en overdag uit. Mocht je het licht vervelend vinden (ik niet) dan heb je er overdag geen 'last' van. Na enkele dagen begonnen de plantjes al te groeien, echt top! Het enige wat je hoeft te doen is af en toe de watervoorraad aanvullen, maar daar gaat ongeveer wel 1.5e liter in.

Een Smart Garden kan voor jou de oplossing zijn; Je hebt dan een volwaardig hydrophonic systeem met groeilampen.

Maar je kan ook kiezen voor uitsluitend ondersteuning met extra groei licht, of groei spotjes.

Wil je geen omkijken hebben naar de juiste voedingsstoffen, bevochtiging van de wortels dan biedt een Hydrophonics systeem uitkomst.

Voor in kassen en tuinen en voornamelijk grotere planten biedt iBought een dutch bucket systeem;

Maar eerst terug naar de BASIS; wat is er voor nodig om te kunnen tuinieren en planten te laten groeien.

Natuurlijk zijn er een aantal belangrijkste elementen die je in acht moet nemen om succesvol groenten (en andere planten) binnenshuis op te kweken.

  • licht & lampen, voldoende juiste licht

  • warmte, een aangename temperatuur

  • vocht

  • voeding

  • ventilatie

Net zoals in de moestuin, zijn deze 5 factoren van heel groot belang. Als je ergens faalt, dan is je project al gedoemd om te mislukken. Zorg dat deze goed zijn en het opzetten van een “indoor garden” wordt al een stukje makkelijker.

Licht & Lampen

Voor dit onderdeel heb ik een aparte pagina gemaakt. Licht

Waarom heb je licht nodig?

Zonder licht kunnen planten geen fotosynthese (dmv lichtenergie CO2 omzetten in koolhydraten zoals glucose) doen en bijgevolg niet groeien. Als ze te weinig licht krijgen, gaan planten zich teveel strekken en worden ze te lang, iel en zwak (zeer vatbaar voor ziektes). Uiteindelijk vallen ze om en is het gedaan met het plantje.

Zelfs al groeien jouw plantjes dicht bij het raam, in de winter kunnen de planten daar toch last ondervinden (vooral de jonge planten en zaailingen), wanneer het aantal uren zon per dag heel laag is.

Wat je vooral moet weten over planten, lampen en licht:

  • Planten hebben fotoreceptoren, welke bepaalde golflengten van het licht absorberen. De golflengte van het licht dat jij gebruikt, moet dus zoveel mogelijk de zon nabootsen

  • De reden waarom de meeste planten groen zijn, is omdat ze groen licht niet echt absorberen en dus terugkaatsen naar onze ogen. Als je al eens speciale LED lampen hebt gezien, dan weet je nu waarom je vooral veel combinaties met blauwe en rode LEDs zit.

  • De meeste planten hebben voldoende aan 10-12 uur licht per dag. Als planten te weinig licht krijgen, zijn de bladeren meestal bleker dan normaal en zijn ze kleiner

  • Bloeiende en vruchtdragende planten hebben meer uren licht nodig, tot wel 16 uur per dag.

  • De groeilampen moeten zo dicht mogelijk bij de planten hangen, zonder dat de bladeren verbranden. Sommige lampen zijn zo sterk en/of geven zoveel warmte af, dat ze heel hoog moeten hangen

  • Voor een kleine oppervlakte heb je helemaal geen dure lampen nodig.

  • Watt vs Lumen: Watt is de hoeveelheid energie nodig om licht te maken, lumen is een eenheid om de hoeveelheid licht te meten. Hoe meer lumens in een lamp, hoe feller de lamp. Maar lumens zijn ook niet de beste manier om het licht te meten. Beter is nog in μmol/m²/s. PAR wordt ook veel gebruikt, maar uiteindelijk is dat vooral interessant voor mensen die de volledige groeicyclus van de plant willen doorlopen.

De keuze van plaats en het groeistadium van de plant zal bepalend zijn voor het type van licht.

  • In alle stadia van het groeiproces heeft de plant er voordeel aan om één of andere vorm van (al dan niet contante) ventilatie te hebben.  Dit om de geproduceerde warmte af te voeren zodat de planten niet kapot gaan van de hitte.

  • Led-kweeklampen komen ook op de laatste jaren. Het grote voordeel van kweken onder LED-lampen is het lage verbruik van elektriciteit als wanneer dezelfde oppervlakte met natriumlampen zou verlicht worden. Bij LED-kweeklichten zijn er blauwe en rode LEDS. Hier is rood bedoeld om de bloei te stimuleren, blauw helpt de plant beter te ontwikkelen.

Een oplossing is: bijverlichten, een groeilamp kopen voor jouw planten; de beste investering voor het opkweken van tomaten, pepers en andere planten.

 

Warmte

Planten hebben warmte nodig om te groeien. De ene plant kan wat koelere temperaturen aan, de andere hebben het graag tropischer (zoals tomaten, pepers en courgettes).

Er zijn heus wel enige plaatsen in huis waar het lekker warm is. Misschien heb je zelfs vloerverwarming? Of heb je een computer of tv box die flink warm wordt… op die plaatsen kan je tijdelijk je zaailingen laten opkiemen, diegene die veel warme eisen om te kiemen.

Een andere optie is: een warmtemat. Ze bestaan in verschillende formaten en sommigen hebben een thermostaat, zodat de temperatuur mooi gelijk blijft. Andere matten hebben geen thermostaat en kunnen soms te warm worden. Voor die matten is het handig om een warmte schakelaar in te zetten. De voeler steek je in de aarde. Wanneer de temperatuur is bereikt, welke je hebt ingesteld, schakelt de mat zich terug uit. Wordt het te koud, schakelt hij zichzelf weer in. Simpel en ook doeltreffend.

Vooral tomaten, aubergines & capsicums (pepers, paprika’s) houden van veel warmte. Een temperatuur van 22-25 graden zorgt al voor een flinke kiemingsvoorsprong. Als je weet dat sommige pepers tot wel 4 weken durven wachten met kiemen op een lagere temperatuur, dan is de keuze wel snel gemaakt. Immers, hoe langer de zaden in het vocht liggen, des te groter de kans op rotting door schimmels.

Houdt met behulp van een goede thermometer in de gaten of er niet te veel temperatuurschommelingen voorkomen. Te veel schommelingen zal wellicht betekenen dat de plaats die u heeft voorzien om binnenshuis te kweken niet goed gekozen is.

Vocht

Over water en planten kunnen eveneens boeken geschreven worden. Belangrijk voor de planten zijn: toevoer van water naar de wortels en de luchtvochtigheid. Meestal is het laatste niet echt een probleem, maar een te kort kan meestal opgelost worden door ergens een schaaltje in de buurt te zetten met water of door af en toe eens water te vernevelen over de planten.

Daarnaast heb je misschien ook al gehoord van hydrocultuur. Bij dat laatste kan er spontaan een beeld van oma’s kleikorrels tevoorschijn komen. Het is wel zo dat de “Smart Gardens” bijna allemaal op dat principe zijn gebaseerd.

Het lijkt raar dat een plant met zijn wortels constant in het water zit. Je zou denken dat ze net zouden rotten, maar het tegendeel is waar.

Voeding

Geeft je planten de voeding die ze nodig hebben om sterk en levenskrachtig te worden.

Ventilatie

Om schimmels te voorkomen is het belangrijk dat er lucht tussen het gewas kan komen en er geen te vochtige omgeving wordt gecreerd.

Hydrocultuur/Hydrophonics

Met hydrocultuur kweek je planten in water in plaats van in aarde. Onze kweeksets, zaden en speciale led-plantenverlichting zorgen ervoor dat je het hele jaar door makkelijk je eigen groenten en kruiden kweekt.

In een kweekbak met water plant je zaden op stekpluggen, die de zaden vochtig houden. De zaailingen verpot je in bakjes met puimsteen, dat veel water vasthoudt en je planten ondersteunt. Deze bakjes plaats je in een kweekbak met water en speciale plantenvoeding, en onder onze speciale led-plantenverlichting groeien de zaailingen vervolgens uit tot heerlijke verse groenten en kruiden. Makkelijk toch?

© 2017 - 2024 iBought.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel