Waarom hebben planten licht nodig?
Zonder licht kunnen planten geen fotosynthese (dmv lichtenergie CO2 omzetten in koolhydraten zoals glucose) doen en bijgevolg niet groeien. Als ze te weinig licht krijgen, gaan planten zich teveel strekken en worden ze te lang, iel en zwak (zeer vatbaar voor ziektes). Uiteindelijk vallen ze om en is het gedaan met het plantje.
Zelfs al groeien jouw plantjes dicht bij het raam, in de winter kunnen de planten daar toch last ondervinden (vooral de jonge planten en zaailingen), wanneer het aantal uren zon per dag heel laag is. Gebruik bij het opkweken van materiaal onze led grow spots.
Je kan plantmateriaal beter niet meer voor een raam te laten kiemen en opgroeien, want planten worden dan veel te sprieterig. Bij het verplanten of verpotten moet het “lange” plantje altijd heel diep staan en blijft het de neiging vertonen om té snel té groot (hoog) te worden (als het op die plaats blijft staan).
Een lijstje met weetjes over licht & planten
Wat je vooral moet weten over planten, lampen en licht:
Planten hebben fotoreceptoren, welke bepaalde golflengten van het licht absorberen. De golflengte van het licht dat jij gebruikt, moet dus zoveel mogelijk de zon nabootsen
De reden waarom de meeste planten groen zijn, is omdat ze groen licht niet echt absorberen en dus terugkaatsen naar onze ogen. Als je al eens speciale LED lampen hebt gezien, dan weet je nu waarom je vooral veel combinaties met blauwe en rode LEDs zit.
De meeste planten hebben voldoende aan 10-12 uur licht per dag. Als planten te weinig licht krijgen, zijn de bladeren meestal bleker dan normaal en zijn ze kleiner
Bloeiende en vruchtdragende planten hebben meer uren licht nodig, tot wel 16 uur per dag.
De groeilampen moeten zo dicht mogelijk bij de planten hangen, zonder dat de bladeren verbranden. Sommige lampen zijn zo sterk en/of geven zoveel warmte af, dat ze heel hoog moeten hangen
Voor een kleine oppervlakte heb je helemaal geen dure lampen nodig.
Watt vs Lumen: Watt is de hoeveelheid energie nodig om licht te maken, lumen is een eenheid om de hoeveelheid licht te meten. Hoe meer lumens in een lamp, hoe feller de lamp. Maar lumens zijn ook niet de beste manier om het licht te meten. Beter is nog in μmol/m²/s. PAR wordt ook veel gebruikt, maar uiteindelijk is dat vooral interessant voor mensen die de volledige groeicyclus van de plant willen doorlopen.
Welk Spectrum heb je nodig?
De kracht van een LED kweeklamp is alleen van belang als ook het kleurenspectrum goed is. Immers, als een kweeklamp superkracht heeft, maar niet het juiste kleurenspectrum heeft om de planten te geven wat ze nodig hebben, dan zal de plant zich niet goed ontwikkelen en is al die lichtkracht dus nutteloos. Bij het vaststellen van de kwaliteit van een LED kweeklamp gaat het dus om de combinatie van kracht en spectrum. Pas als het spectrum optimaal is en de kweeklamp genoeg kracht heeft, dan pas komt een led kweeklamp in aanmerking voor de titel ‘goede kweeklamp’.
IBought heeft twee soorten lampen in de verkoop. Het model Full Spectrum Pink met een combinatie van Blauw (groei) en Rood (bloei) en het Zonlicht model waar het Spectrum nog beter is verdeeld voor een algemeen groeibeeld.
Full Spectrum (rood en blauw)
Zonlicht Wit
Veranderende lichtbehoefte per levensfase
Waar je ook aan moet denken bij het kiezen van de juiste LED kweeklamp, is dat de lichtbehoefte van een plant verschilt per stadium van de levenscyclus. Grofweg heeft een plant vooral blauw licht nodig om te kunnen groeien en rood licht om te kunnen bloeien. Er bestaan uiteenlopende visies bij de verschillende led merken als het gaat om het kleurenspectrum. Er zijn merken die ervoor kiezen om in te zoomen op de kleuren blauw en rood en hun kweeklampen dus vooral met blauwe en rode diodes (led’s) uit te rusten. De gedachte daarbij is dat een plant vooral blauw en rood nodig heeft voor fotosynthese en dat het daardoor verstandig is als een kweeklamp vooral blauw en rood licht uitstraalt. Wanneer je deze lampen aanzet zullen ze een voor het oog paars licht geven.
Er zijn echter ook geleerden die ervan overtuigd zijn dat een plant zich het beste kan ontwikkelen wanneer het een spectrum toegediend krijgt waarin alle kleuren vertegenwoordigd zijn. De uitleg daarbij is dat een plant weliswaar vooral blauw en rood licht gebruikt voor fotosynthese, maar dat andere kleuren ook bijdragen aan de ontwikkeling van de plant, bijvoorbeeld bij de aanmaak van hormonen. Bij deze visie wordt de zon vaak als referentie gebruikt. Want, als planten in de vrije natuur al miljoenen jaren zijn geëvolueerd onder het licht van de zon, dan zal het spectrum van de zon toch wel het allerbeste zijn voor de plant? LED kweeklampen die van deze visie gebruikmaken geven daarom een wit/geel licht wanneer ze ingeschakeld zijn.
En dan zijn er ook nog merken die led kweeklampen maken die zich speciaal richten op een bepaald stadium in de levenscyclus van de plant. Daarbij kun je denken aan een lamp die overwegend blauw licht geeft voor planten die alleen maar hoeven te groeien of een lamp die overwegend rood licht geeft en daarmee vooral nut heeft tijdens de bloeifase
Hieronder vind je de spectrumgroepen:
Groei
Kweekampen met een groeispectrum geven overwegend blauw licht en zijn eigenlijk alleen geschikt voor planten die alleen maar moeten groeien en niet hoeven te bloeien. Het groeispectrum is daarmee ook uitermate geschikt om jonge plantjes mee op te kweken.
Bloei
Kweeklampen met een bloeispectrum geven overwegend rood licht en zijn vooral bedoeld om maximale bloeikracht over te brengen op de plant. Lampen met een bloeispectrum hebben dus pas later in de levenscyclus van de plant echt nut en zijn uitermate geschikt om extra bloeikracht te geven in de bloeifase.
Full Cycle
Full Cycle led kweeklampen zijn geschikt voor de gehele levenscyclus van de plant en zijn uitgerust met voornamelijk blauwe en rode LED’s. Deze kweeklampen geven een voor het oog paars licht. In sommige gevallen zijn deze kweeklampen uitgerust met verschillende standen, waarmee je het spectrum toch iets meer af kunt stemmen op groei of bloei.
WIT
Alle Spectrums (inclusief Groen en Geel) evenwichtig verdeeld